2012. október 29., hétfő

Zuglói idill az Egressy úton


1. Szemétdomb, szemétdomb az utca oldalán,
A sok szemét ott hever az új kor hajnalán.
A szemétládák boldog otthona,
A tisztaság: az ellenség szava!

2. Szemétdomb, szemétdomb nem szégyenkezik,
Egyre no, egyre no, elterpeszkedik.
A szemétládák védett élete
A kosztermelés közszükséglete.

3. Szemétdomb, szemétdomb a napfényt élvezi,
A sok szemét, a sok szemét a levegőt mérgezi.
A szemétládák munkamódszere
A piszkosítás elvi tétele.

4. Szemétdomb, szemétdomb, a hervadó virág,
Hirdeti, hogy véget ér a rothadó világ.
A szemétládák ősi jelszava:
A szemétdomb a szemét otthona.
(Forrás: www.szeneszoveg.hu)





2012. október 8., hétfő

Hallgatom a Klubrádión az egyébként általam nagyon tisztelt Ungvári Tamást, aki Kokas Katalinnal beszélget. Mindjárt a bevezetőjével kiverte nálam a biztosítékot. Bemutatta a művésznőt - aki amellett, hogy kiváló muzsikus, a Zeneművészeti Egyetem tanára, továbbá a Kaposvári Zenei Fesztivál művészeti igazgatója - nagyon csinos és fiatal is, ezért aztán érdemes vele beszélgetni, már csak azért is, mert kíváncsi rá (mármint ő, Ungvári), mit tud egy ilyen fiatalasszony a zenéről. Ugye a felsorolt címek (a díjairól nem is szóltam) nem bizonyítják eléggé, hogy valamit konyít hozzá, meg különben is ha/és csúnya vagy öreg lenne, akkor nem is volna érdemes beszélgetni vele. Sajnos erre azt kellett gondoljam, hogy vén fasz! Akármilyen értelmes, művelt világfi is (mondom, tiszteletem ezért). (Amúgy a múltkor is beszélgetett egy írónővel - sose tudom meg ki volt az, mert kikapcsoltam a rádiót - én csak annyit hallottam, hogy vannak írónők és vannak női írók, ami hát nagyon nem mindegy. Ühüm! Ha okos, világlátott emberre vagyok kíváncsi, ezentúl inkább hallgatom Heller Ágnest.

2012. október 1., hétfő

Möbelkunst







Kulturális Örökség Napok

Hát ennek már jó pár hete, de komolyan nem volt módom felrakni a képeket.
Jártam a Róna-villában, ez Zuglóban van, emlékszem, még nem laktunk itt, amikor leparkoltunk előtte - éppen újították fel, és megállapítottuk, hogy ha már nem eredeti rendeltetése szerint használják, legalább nem hagyják pusztulni. Meg kell mondjam, az Innomed elég tisztességes munkát végzett.
Következő állomásom az Epreskert volt, a Képzőművészeti Egyetem műtermei állnak a szép fás területen, nekem azért elég lepattantnak tűnik. Nagyon érdekesvolt az egykori józsefvárosi golgota kápolnája, amelyet Strobl Alajos vitetett oda kövenként. Hihetetlenül cseles az akusztikája!
Végére még belefért a Vas utcai Kereskedelmi Szakközépiskola épülete. hihetetlenül gyönyörű és igényes - nem is tudtam, hogy ilyen kicsek túlélték a múlt század viharait - legalábbis többé-kevésbé. Lajtha Béla tervezte az épületet, a díszítést, a bútorokat, és hihetetlenül elegáns egység jött létre.
Vasárnap az újpesti Városházán voltam, de sajnos mind a fényképezőgépem, mind a telefonom otthonfelejtettem, pedig tele volt szebbnél szebb részletekkel, különösen az ülésterem. Maga Újpest is megérne egy fényképező túrát, mert annyira látszik nem is olyan rég még önálló városi strukturája.

Róna Villa







Epreskert







Vas utcai iskola







Újpest Városháza

Forrás: http://amulok.blogspot.hu