2009. június 23., kedd

Philippe Grimbert: Titok


A könyvhéten szereztem be ezt a könyvet. Íme a http://www.libri.hu/ oldalán fellelhető ismertető: "Ha megfejted a titkot, elveszíted a gyerekkorod, de megtalálod az életed. Philippe Grimbert Titok című regénye egy különös fordulatra épülő családtörténet, és egyben egy gyakorló pszichológus önanalízise. A megrázó történetben egy gyerek mutatja be és tárja föl szülei sok elfojtással és hazugsággal terhelt életét, és eszmél rá zsidó származására, majd az ezzel járó következményekre. Gyerekfejjel jön rá arra, mit jelentett akkoriban, a második világháborút követő évek Párizsában zsidónak lenni, milyen hazugságokat kényszerítettek magukra az üldöztetéseket túlélt zsidó szülők, hogy gyermekeiknek megpróbáljanak a maguk eszközeivel a múlt sebeitől már nem vérző, kiteljesedett életet felépíteni. Philippe Grimbert 1948-ban született Párizsban. Gyakorló pszichoanalitikusként három könyvet is írt a francia sanzonok és a pszichoanalízis kapcsolatáról. A Titok a második regénye, mely 2004-ben Franciaországban elnyerte a Gimnazisták Goncourt-díját, 2005-ben pedig az Elle Olvasói Díját. A könyvből 2007-ben Claude Miller francia rendező készített filmet, olyan sztárok közreműködésével, mint Ludivine Sagnier és Julie Depardieu. "
Hát igen, de azért nem ennyire egyszerű. Merthogy itt van egy kis csavar is. A titok nem kimondottan a zsidóság háború alatti megélése okán adódik, hanem a balszerencsén, a rosszkor rossz helyen tartózkodásról, szenvedélyről, gúzsbakötő és végzetes tisztességről. Amikor az egyes vektorok egy ponton összegződnek, és tragédiába fordulnak. Miként nyomasztják fel nem fedett titkok a következő nemzedéket? Végül elhangzik, hogy ezzel a holokauszt Franciaországból elhurcolt gyermekeire akar emlékezni, akikre sokszor nincs is ki emlékezzen.
(Film is készült belőle? Nem is tudtam.)

2 megjegyzés:

Szolnoki Király Judit írta...

"Gúzsbakötő, végzetes tisztesség" - ezen alaposan elgondolkodtam. Igen, ilyen (is) a tisztesség - magam mégis kívánom választani, abban maradni. Csak ebben a gúzsban tudom megőrizni a méltóságomoat. Csak gúzsban vagyok szabad.
Minden tiszta a tisztának - ez is eszembe jutott, az egyik kedvenc páli mondás, az Újszövetségből. Meg még sok minden. Szia Melisande, remélem jókat olvasol és nyugodtabban élsz... nyár van...:o)

Mélisande írta...

Igen, ebben ez a csavar - méltóságot ad, tartást, de itt, a regényben tragédiűt okoz. Tisztességből a felesége mellett maradt. Hm. Vagy gyávaságból. A feleség látta, hogy a másikat szereti, és hogy ne álljon közikük, feadta magát - GYEREKESTŐL! - a németkenek. Tisztesség/gyávaság - hol is a határ?