2011. április 15., péntek

Requiem egy gimnáziumért

Kép: Hunyadi János Gimnázium honlapja

Van Budapest XVIII. kerületében egy aranyos gimnázium, a Hunyadi János. Pest(szent?)lőrinc nem épp a főváros legfrekventáltabb környéke, de rossz híre sincs. Vegyes kerület, kertváros, rossz hírű lakótelep, rozsdaövezet egyszerre van jelen. Legnagyobb hártánya, hogy a belső városrészektől hihetetlenül messze van, és elég rossz oda a közlekedés is.


Mégis, amikor tavaly a fiamnak sokadik vonalba rangsorol, de szimpatikus gimnáziumot kerestem, nagyon megtetszett a családias, igazi második otthon benyomását keltő intézmény, ahol kérték, bártan jelentkezzen bárki, ennek ellenére fórumokból kiderült, hogy magas számban tanultak tovább - még orvosin is! - az egykori diákok. Úgyhogy be is írtuk a jelentkezési lapra. Elkísértem a felvételire és tetszett az egész hangulata, a szép kis tér, ahol az épület áll. Végül az eredmények tükrében sorrendet cseréltünk - mert erre van lehetőség - és a legesélyesebbet vettük előre, meg hát az csak 10 percre van.


A hosszú felvezető után jöjjön, amiért írok Hunyadiról. A kerület az intézményt június 15-vel jogutód nélkül megszűnteti, és az evangélikus egyház kezébe adja, akik szeptember 1-én kezdik munkájukat. Erről ez év márciusában hozott döntést a XVIII. kerületi képviselőtestület.


Hogy nem nyílik meg alattuk a föld!!!!!!! A pofám leszakad! A jó k. anyjukat! Egy jól működő intézményt odadobnak az egyháznak! Ki mennyit kapott ezért???????? Menjen már a magyar bármely keresztény egyház a p-ba a feneketlen bendőjükkel!!!!!!!!


És kérdem, mi leszb a diákokkal?! Amennyire tudom, még az új alkotmány sem sújtja (még) szankciókkal azokat, akik antiklerikálisak. Nem lett volna úgy tisztességesebb, ha már rátették a patájukat, akkor azt mondják: ez van, akik szeptembertől ide jönnek (lábjegyzet: februárban kellett beadni a jelentkezéseket, amikor még arról volt szó, hogy aki a Hunyadiba jelentkezik, ott is fog érettségizni), már Feszületrágcsáló Akárki Gimnázium, Általános Isloka és Óvoda tanulói lesznek, de akik korábbi évfolyamokban kezdtek, azok állami gimnazistaként maturálnak???????????


Hát most már áldom az istent, hogy nem oda jár a fiam!

2 megjegyzés:

Teca írta...

Tiszta szívemből ajánlom a figyelmetekbe a tatai példát: Kedves polgármesterünk két éve az Eötvös József Gimnáziumot akarta volna átjátszani a szomszédságunkban levő szegedi megyéspüspöknek ( jó, mi? ), idén pedig februárban hoztak a kedves képviselőink egy határozatot, minden átmenet nélkül ( állítólag igény volt rá )miszerint két általános iskolát, egy 5 csoportos óvodát, amit mellesleg tavaly eu-s pénzeken full felújítottak , átadják az egyháznak. Mindkét esetben a tatai szülők nagyon okosan, intelligensen éltek a jogaikkal, és az egyház önszántából kitáncolt az egészből. A gimi ügyénél anno mi is érdekeltek voltunk, az általános iskolák, óvodáknál is teljes mellszélességgel kiállunk amellett, hogy szükség van a világnézetileg semleges intézményekre. Senki nincs a felekezeti oktatás ellen, de ne jól működő intézményekre tegyék rá a kezüket, hanem alulról jövő kezdeményezésként építsék ki a saját iskoláikat.
Csak biztatni tudok mindenkit, hogy harcoljatok! Nálunk is már mindkét esetben pl. az új igazgató személye is megvolt, és szerencsére meg lehetett akadályozni őket a fenntartóváltásban. Nem akarok politikát belevinni, de sajnos ma sokan azt hiszik, hogy bármit megtehetnek.

http://kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/iskolaalapitas-ingatag-alapokon-364006

http://kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/lemondo-level-a-puspoktol-vege-a-vilagi-egyhazi-vitanak-368268

Mélisande írta...

Persze, mert ez színtiszta politika!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!