2010. április 12., hétfő

Elátkozott hely

Szombaton kora délután mentünk hazafelé az Operából. Szokatlan nyüzsgést tapasztalunk a Városligeti fasor környékén - TV stáb, kiseb csoportok - mintha a lengyel követség köré koncentrálódott volna a jelenet. Gondoltam már megint biztos 'báncsák a magyart'. Otthon fogadtak Kaczynski elnök és kísérete tragédiájáról. Mint embert, nagyon sajnálom termézetesen, noha egyre bizonyosabbá válik, hogy ő adott parancsot a gép pilótájának a végzetes 4. landolási kísérletre.
De számomra az az igazi tragédia, hogy az utasok Katynba indultak megemlékzésre, és közöttük volt számos áldozat rokona. Kwasniewski ex-miniszterelnök így fogalmazott: Katyn elátkozott hely Legyelország számára.
Emlékszem, mennyire megdöbbentett, amikor az első - egyelőre zárt körben terjesztett anyagokba - bepillantást nyertem. A kiadványcíme ez volt: 'Cikkek a szocialista sajtóból'. Ekkor 21 éves voltam, érdekelt a politika, de az ilyesmire inkább a fejemet csóváltam, hogy ó, de szörnyű. Hanem a cikk ugyancsak foglalkoztatott.
A videorészlet Andzej Wajda filmjéből való, csak erős idegzetűek nézzék meg (alsó nyilra lehet kattintani). Magam az egész filmet azt hiszem képtelen lennék végignézni.



Nincsenek megjegyzések: