2009. január 5., hétfő

Ismét január

Hát aki olvas annak itt kívánok boldog új évet. Ma kezdtem újra a melót, a karácsonyi party után úgy döntöttem, új munkahelyet keresek. Erről ennyit.
Ünnepek alatt persze megint nem úgy pihentem, mint kellett volna, de lényegesen jobb volt, mint a nyári szabi.
Néhány érdekesség, csak hevenyészve. Mezzo TV-n Poppea megkoronázása, Glyndebourne-ból/ből. Eléggé kiakasztott, szoft pornó határát súrolta, erre helyezte a hangsúlyt, nyilván azzal a céllal, hogy (erőteljesen) szemléltesse, miként veszíti el eszét a felálló farkú férfi, ha begerjed. (Bocs a vulgáris kifejezésért.) És miként érvényesülhet egy kellően körmönfont és szexi nő a férfiak által uralt világban. És ezt miként használják ki mások. Mondom ez így rendben van. (Vajon Monteverdi korában is ez volt a darab lényege?) Nem tartom prűdnek magam, de azért ez sok volt. Szabályos nemi aktust játszottak el az énekesek, még el is csuklott a csúcson a hangja a mutatós, tehetséges Danielle de Niese-nek (őt a MÜPA-béli Lovagok c. Rameau opera koncert-szerű előadásban láthattuk-hallhattun Budapesten is). Egyedül az elegáns, finom, női mivoltában megsértett Octaviát alakító Tamara Mumford tetszett. Volt egy-két jó ötlet, pl. humosor volt a két nevelőnő, akiket kontratenorok énekeltek. Szép hangú, de - már elnézést - ronda leszbi volt Nerone alaktója, fogalmam sincs ki (én Kazarovára tippeltem, de nem ő volt).
Volt egy kiállítás, a Kiscelli Múzeum Divat és tradíció címen rendezett kis bemutatója, egy teremben néhány régi munkaeszköz, meg egy-két mai designer ruhája. A lényeg a katalógusban benne van, azt érdemes is megvenni. Későn érkeztünk, 4-kor már zárt, és 3/4 4-kor szó szerint kirúgtak minket, mint a sicc, még be sem dobhatták a gyerekek a rajzaikat a ládába, ahova lehetne. Tök udvariatlanok voltak, nagyon kiakadtam rajtuk.
Tegnapelőtt és tegnap még egy korizás is belefért, tegnap pl. Tihanyban a Belső tavon. Gyönyörű volt a jég, de baromi hideg volt. Ezzel együtt sokan lejöttek.
Olvasás kevés, inkább a szép albumom nézegettem, olasz terekről, de egy ki Eszterházy 16-oson belül, vagy valami ilyesmi című könyvét olvasgattam, csak nem jutottam a végére. Sajna nem vagyok focirajongó, viszont a családomban van ilyen, úgyhogy valamelyet képben vagyok.
Reggel ismét örömmel hallgattam Fialát.

1 megjegyzés:

Szolnoki Király Judit írta...

Szia Melisande!
Hogy milyen új évet kívánok neked? Először is társakat, akik értik és kedvelik lényed, mely kissé zabolátlan, de érzékeny és eredeti, friss és ötletekkel teli. Nem selyem és nem bársony, de taft, fényes s bár kissé érdes, sohasem daróc, dehogy - textúrája finom és sebezhető. Humoros, de a fájdalmat is értő, mélyen megélő. Ilyennek látlak ismeretlen-ismerősen, néhány írásod alapján, és élhető, élményekben gazdag évet kívánok!