2012. február 29., szerda

Murau

Ez egy nagyon aranyos kisváros a stájer Alpokban. Igaazi osztrák település, csak úgy süt belőle a kreativitás - hol egy koszórú, egy gyertya, egy különleges formájú gyökér kirakba dísznek. A lakásbelsőkbe kukkantva - hát azok is olyanok voltak, amilyen nálunk csak művészeknek vannak.
A házakon elhelyezett táblákat nézve megdöbbentő, hogy 1300 körül itt város volt és nyilván városias településkép a XIV. század elején, nem is olyan messz tőlünk! De ne higgye ám senki, hogy valami múzeumváros ez! Ötletes a folyó part fölé benyúló, futurisztikus, üvegből készült kávézó, vagy a sörgyár, amely falai szintén átlátszó üvegből vannak, és az erjesztő kádak folyamatosan világítanak esténként mindenféle rikító szinben. Szép lassan megy át mondjuk zöldből hupirózsaszínbe. Kicsit hasonlóan, mint nálunk a MÜPA Lágymányosi- híd felőli oldala.) Szóval egy nagyon is élő település!
Sajnos csak sielés után tudtam mászkálni, így fényképezni sem igen tudtam, mert kezdett sötétedni. De elgoméláztam, milyen lehet egy reneszánsz loggiás házban lakni, a várudvaron (ami 6 órakor még nyitva áltt) szinte látni véltem a lemenő napban a színes ruhás késő középkori katonákat, ahogy jönnek-mennek. (Mondjuk félelmetes volt egydül a kihált udvaron - noha állt ott két autó.)
A biciklik, babakocsik nincsenek elzárva, nem lopja el őket senki.
A főutca nem kínai és használtruha, meg GSM boltokkal/bankokkal volt tele.
Viszont viszonylag kevés vacsorázóhely volt - na persze ennyi lakosra több, mint elég!







Nincsenek megjegyzések: