2012. augusztus 23., csütörtök

Újabb könyvek

Jó régen jelentkeztem "olvasónaplóval", pedig eredetileg negyedévente akartam beszámolni arról, mit olvastam. (Vagyis inkább naplózni magamnak.)

Carson McCullers: Óra mutató nélkül
A helyszín, mint az írónő többi regényében is az amerikai Dél egyik poros kisvárosa. Miről is szól? Szerintem azokat a dolgokat hozza összefüggésbe, amelyek valóban kéz a kézben járnak: fajgyűlölet, nők elnyomása, az idősek kritikátlan tisztelete, a friss szellemiség előli elzárkózás. Meg az elfolytások, piszkos dolgok elhallgatása, és a nem szól szám, nem fáj fejem hozzáállás. Mindhalálig.
Borító: Óra mutató nélkül (Könyv) - Carson McCullers

Isabell Allende: Kísértetház
Egy tehetős chilei családon keresztül követhető az ország kevesek által ismert XX. századi történelme. Plasztikusan és jól követően meséli el Pinochet hatalomra jutását és az azt közvetlenül megelőző időket. Számomra különösen érdekes azért is, mert általános iskolában volt egy chilei osztálytársam, akinek a családja a diktatúra elől menekült el. Szerintem nagyon olvasmányos, bepillantást nyerhetünk a korabeli dél-amerikai középosztály mindennapjaiba.
ALLENDE, ISABEL - KÍSÉRTETHÁZ
Hannu Mäkelä: Anya
Az író édesanyjának utolsó néhány hónapját dokumentálja, a napi látogatásokat követő emlékek gondolatok, szinte teljesen kizárja a kinti világot. Mozaikokból összeáll egy asszony eléggé küzdelmes élete, leépülése, fiához való viszonya. Semmi megrázó, olyan, mint egy orvosi jelentés, pedig szó sincs közönyről. Inkább a megváltozhatalan kezdetektől történő elfogadásáról.



Rakovszky Zsuzsa: VS
Nem nagyon merek semmit írni, mert az írónő többi könyvéhez hasonlóan ez is olyan, amelyről ha lefejtjük a felső réteget, újabbat találunk. De talán nem is a réteg a legmegfelelőbb kifejezés. Szóval inkább valami nagyon összetett dolog, amelyet nem tudok hirtelen megnevezni. Főhőse Vay Sándor, alias Sarolta, ál-önéletrajzi regénye. (Egyébként valóban élt.) A transszexualításában világosan érthető, miért is találja már gyermekként vonzóbbnak a férfi létet, a mű mégsem feminista írás. Az örök igazságot egyik mondata foglalja össze, amikor arra a kérdésre válaszol, hogy miért is ragaszkodik ahhoz, hogy önmaga lehessen, így felel: "Van-e fontosabb ennél?" Igaza van!



Kertész Erzsébet: Napraforgó-lány
Ifjúsági regény, 1944-ben járunk. 16 éves zárdanövendékek, a heterogén középosztály mindenféle leánygyermekéből álló osztály egyik leánykája. Mi más is érdekelné őket, mint a fiúk. Ami a XX. század közepén még jócskán a boldog házassággal egyenlő. Legalábbis az egész oda kell vezessen. Közben ruhák, színésznők, pletysák, de közben ott dübürüg a történelem. A történet kurtán-furcsán végződik, számomra érethetetlenül. Vagy a végét egyszerűen levágták. Délvidékre visz a szerelmi szál - ugyan mi jó vége lett volna? Hideg napok megtorlása, aztán a harag Jugoszláviával, esetleg Rajk per... így mindenesetre csonka maradt.


 
 
Jókai Anna: 4447
Egy ház helyrajzi száma, egy házé, amely szorosan összefonódott egy asszony életével. Küzdelmes, megalkuvó, gyakran visszataszító és fájdalmas. Épp ezért környezte elfordul tőle, mi több megveti, egyedül a félbolond, job napokat látott albérlő veszi emberszámba - persze csak addig, amíg bele nem avatkozik az ő személyével egybeforrott világába. Mindenki elfelejti, hogy az aszony körülményei szükségszerűen tették érdessé szívét-lelkét, amely tény viszont egyetlen módja volt az élet adta helyzeteken való felülemelkedésnek. Rebesgetik, hogy hamarosan megkezdődik a környék tereületrendezése ...
 
Daniel Vernet: Berlin regénye
Na jó, ebből még van néhány oldal. Semmi különös, csak néhány szemelvény berlin történelméből, olvasmányosan leírva, némi bennfentes információval. Remek alkalom a várossal ismerkedőknek!
Daniel Vernet: Berlin regénye
 
 
 


Nincsenek megjegyzések: