2008. szeptember 1., hétfő

Karnyóné - régi blogból idemásolva

Kép: www.hamlet.ro
Megérdemli a mű, hogy megemlítsem!
Régen tudtam ilyen őszintén nevetni. Vajda János operája tele van parádés gegekkel, mindamellett dallamos zenevilága, látványossága senki figyelmét nem hagyja lankadni.
Csokonai története közismert: az özvegy Karnyóné pénzére feni a fogát két jómadár, és az asszony - mivel vágyik a meghittségre - elhiszi, hogy személye miatt csapják "udvarlói" a szelet neki. Elhiszi, mert nagyon vágyik rá, hogy így legyen! Ez érthető, akkoriban (200 éve), idős nőként negyedül vinni egy szatócs üzletet -hát nem lehetett könnyű. Ugye a sok hitelre vásároló, csalfa beszállító, esetleg megbízhatatlan boltsegéd - csoda, hogy hiányzik a támasz? Ráadásul ott az ütődött kisfia, akit persze el kell tartani, megvédeni a gonoszkodó külvilágtól, és nem utolsó sorban szeretni kell, mert ő is emberfi!
Ennek ellenére humoros szituációk érik egymást, szánalom helyett szórakozunk e női Falstaffon. Köszönet a címszereplő Wiedemann Bernadettnek, a léhűtő Gerdesits Ferencnek (ő különösen tetszett) és Fekete Attilának, valamint a hibbant Samukát éneklő Gémes Katalinnak.
Hírlik, hogy nem marad műsoron - kár lenne érte. Háromnegyed háznál több néző volt ezen a szombat délelőtt kíváncsi a darabra

Nincsenek megjegyzések: